dijous, d’octubre 27, 2005

Trens

Com que aquests dies no estic fent res extraordinari i l'unica cosa que faig es estar assegut aqui al despatx, doncs recuperare un tema del qual vaig dig que escriuria alguna cosa.
La meva primera experiencia a l'estació va ser quan vam anar a Tokyo el primer cap de setmana. Del que em vaig adonar es que al Japo gran part de la vida diaria de la gent es troba al voltant de l'estacio. M'explico, te nadones que estas arribant a lestacio pq cada cop els edificis son mes alts, hi ha mes llumetes per tot arreu i principalment pq hi ha infinits restaurants... Es a dir, si vols trobar un lloc on menjar al Japo, nomes cal trobar l'estacio.
Es mes, les estacions aqui son com centres comercials (i algunes estacions son gegantines), es a dir, no nomes tens el que es el terminal de trens, sino que tens varies plantes on hi ha botigues (principalment de menjar) i restaurants. I com es dimaginar doncs tb et pots adonar que estas prop de lestacio pq hi ha moltissima gent...
(Nota per "ell/ella-ja-sap-qui": No parlo de menjar, simplement es que aqui al Japo la proporcio de botigues de menjar i restaurants/altres botigues es del 95%, seria com alla la proporcio Bars/Resta de negocis)
Un cop dins de l'estacio a part de veure un mapa geganti (i no nomes per tamany sino per la quantitat de linies i parades...) on hi ha, a cada puntet, un nom escrit en japones i un numero. El numero es els diners que has de posar a la maquina de bitllets si vols anar a aquella estacio. Les maquines son una pantalleta on poses diners i selecciones un import i et surt un bitllet amb limport seleccionat, amb aquest bitllet pots baixar a qualsevol estacio que tingui aquest numeret al mapa.
Aleshores has de pasar el bitllet per un lector, com els del metro de BCN, pero sense porta. Pots pensar mira que be, podria entrar sense pagar (jo ho vaig pensar) pero la questio es que la porta la trobes per sortir. I es que aqui son llestos, et deixen entrar si vols pr si no pagues no surts... jejeje.
Be una cosa que tb te nadones de seguida es que els trens solen ser cada 3 o 5 minuts i no estic parlant del metro, estic parlant de la xarxa de rodalies... es a dir, imagineu un tren cap a vilanova cada 3 minuts... Un cop dins del tren si que sembla un metro, la imatge potser laureu vist molts cops, son fileres de sientes a banda i banda enfrontades (com linia 4 o 5) pero molts mes seients.
Coses curioses, a mi em va fer molta gracia veure un cartell que hi havia un mobil tatxat i posava "sou a prop dels seients de cortesia (per gent gran, embarassades...) si us plau desconnecteu els mobils". Aixo ho vaig llegir anant per sota de Tokyo, i vaig pensar, quina necessitat de desconectar el mobil si sota terra no funciona...: MENTIDA!!!! Aqui si que funcionen! l'explicacio que em van donar es que la gent passa molt de temps al tren i ha de continuar treballant, aixi que necessiten poder connectar a internet i poder trucar.
Mes coses curioses es que a dins del tren, la gent fa una daquestes 3 coses: llegeix manga, juga amb el mobil (internet, sms, etc...) o dorm. Doncs si, la quantitat de gent que dorm es significativa, mes de la meitat estan dormint i a mes es casi automatic, entren saseuen i en 2 milisegons, dormen... impresionant.
Els trens a mes, estan plens de publicitat per tot arreu (a lalçada del sostre) i alguns trens a mes porten monitors LCD sobre les portes per on pasa informacio (la majoria incomprensible per mi)
Despres, en arribar a l'estacio de desti, vaig descobrir que les tankes son a la sortida. Basicament hi ha un aparell on poses el bitllet i si es limport correcte desde el teu origen, aleshores et deixa sortir i si no doncs suposo que tas de buscar la vida o kedarte a viure a lestacio, total mai et sentiras sol...
Un detall que em va fer molta gracia, es que a les andanes a terra hi ha com uns carrils petits pintats que van fins a la vora de landana i veus la gent com a mesura que arriba es posa de forma organitzada en aquests carrils. Doncs resulta que el tren sempre para amb les portes al mateix lloc i els carrils coincideixen amb les portes (deixant un espai central pq la gent pugui baixar del tren), es a dir que tothom puja ordenadament al tren... Tambe vaig presenciar una escena molt comica (a mi mo va semblar), quan vaig arribar a Tokyo el dia del viatge a Kyoto, i es que la gent tal com anava "arribant" a les escales mecanikes, anava formant una cua i ordenadament entraven a lescala d'un en un. La cua era molt llarga (des del final de la cua jo no veia lescala aixi ke al principi no entenia el pq de la cua). I em vaig parar a pensar en tots els cops que he vist els embuts de persones que volen pasar tots alhora a les escales mecaniques de Sants-estacio. I el greuge comparatiu, no cal diro, va ser un altre cop bestial. Mirant aixo vaig pensar que deu sentir un japones en arribar amb a Sants, deu pensar que som uns barbars incivilitzats com a minim...
Una cosa que vaig descobrir el primer cop que vaig anar a Tokyo, es que al Japo no hi ha una unica companyia de trens, metro, etc... sino que son varies companyies, cadascuna amb les seves estacions i trens, aixi que es possible que depenent don vulguis anar, hagis de sortir a buscar lestacio de laltra companyia de trens per agafar un tren diferent. I si sumes la complexitat de cada una de les xarxes de cada companyia el resultat es una teranyina incomprensible. De fet, em van dir els meus amics japonesos que el sistema es complicat fins i tot per ells... que moltes vegades han de preguntar com sarriba a tal i tal lloc (crec que aixo ja us ho vaig comentar) pr despres de la meva experiencia amb el viatge a Kyoto, puc confirmar que veia moltissima gent preguntant a daltra gent on havia de baixar, on havia dagafar el tren o kin tren era el ke parava a lestacio tal. Be es cert que a Catalunya hi ha gent que tb pregunta pr aki la proporcio es mes gran.
Despres esta el tema dels diners, viatjar am tren, metro, bus... al Japo es carissim, de fet cada desplaçament sa de pagar per longitud del trajecte i no hi ha transbords ni res semblant. Em comentava el meu jefe que es mes barat anar i tornar a Nova York que no pas anar i tornar amb tren a Kyoto (desde Tokyo) es a dir que si no fos per les hores que perds, sortiria mes barat anar de tokyo a NY i de NY a kyoto??? doncs es probable :p

28 Comments:

Anonymous Anònim said...

quant et va costar el bitllet de tren d'anar i tornar a kyoto?

11:02  
Anonymous Anònim said...

MARICON CULTURETA!!

11:04  
Blogger dt said...

jajajaj mendu ets un capullu jejejeje

11:23  
Anonymous Anònim said...

típico del cultureta, hechar las culpas a quien no es, liebre mixomatosizada roñosa de mierda!

12:22  
Blogger mendu said...

un post tan llarg es fa feixuc sense fotos... que som la generació d'internet, no t'en oblidis!!
:))
x cert, això de fer cua per les escales es una putada... si tens pressa no et pots colar!!

12:24  
Blogger dt said...

si, pots na per la banda dreta ke la deixen lliure per els ke volen pujar rapid, i aki ho respecten...

12:32  
Anonymous Anònim said...

Estic amb l'interviewer! Q ets ric tu? Qant et vas deixar en el mini viatge a kyoto???

I la delinqüència al metro? PQ jo si dormo em desperto casi sense roba i por descontao sense el bolso!

Ah...i si... jo soc de les ke sempre pregunten kin tren i andana haig d'agafar... :$

Per cert...ke estic orgullossissima d tu..ja pnsava... ja torna amb el menjar...akest nen es mig bulimic o alg smblant...xo veig ke t controles!

13:16  
Anonymous Anònim said...

on dius, misery_alone, que et despertes sense roba???

13:47  
Blogger dt said...

si misery... aixo ke et despertes sense roba to podies reservar per les teves intimitats... pq ara se momplira el bloc de pervertits dakests que posen "sense roba" al google... pervertits del mon, aixo no es una pagina porno, ja sabeu on es la sortida (a dalt a la dreta X)

14:32  
Blogger dt said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

14:32  
Anonymous Anònim said...

Pel que has comentat, el metro d'alla s'asembla al de Londres. La diferencia es que allí hi han portes a les entrades y sortides (y la porta de la sortida no et torna el bitllet si està esgotat), qi que només hi ha una companyia (crec). Podries posar una foto de l'interior algun dia? Pel que has dit han de ser força iguals...
Salut!

15:21  
Anonymous Anònim said...

llibertat d'expressió!! no esborris comentaris!!

15:23  
Blogger dt said...

be aki mai et torna el bitllet, sp sel keda. Ah! x cert els abonaments son una tarjeta ke no cal ke treguis de la cartera... la pases per sobre duna especie d'scanner i jasta.
nose com es el de londres aki es força blanc i lluminos...

15:24  
Blogger dt said...

no he esborrat cap comentari, el ordinador estava mig penjat i he postejat dos cops el mateix, aixi ke he tret un dels dos

15:25  
Anonymous Anònim said...

Ahh, el de londres tb te molts seients en paralel amb la paret, per aixo ho deia. Pero alla tot té pinta de vell, i no es pas lluminos.

PD: No es per res, pero el xirinacs esta a la pressó...

15:27  
Blogger mendu said...

a paris tb hi ha escanners pels abonaments del metro. i ara tb posaran cameres per tot arreu per a vilgilar a la gent dolenta, com a londres (londres, metro, càmeres... Blair filldeputaaaaaaaaaa!)

15:37  
Blogger dt said...

les posaran pq saben que ets alla i saben que ets perillos...

17:12  
Blogger mendu said...

si, i m'agrada que ho sapiguen >:}

17:27  
Anonymous Anònim said...

Insisteixo! Un ordre d magnitud almenys!

18:36  
Anonymous Anònim said...

ja has escrit la tesi? recorda que el s'apropa el final!

18:37  
Blogger dt said...

de fet no nomes he escrit la tesi, sino ke ne escrit tres... diferents totes elles esclar

20:41  
Blogger dt said...

interviewer preguntamo directament i to dire nomes a tu ;)

20:41  
Anonymous Anònim said...

marranus!

10:19  
Anonymous Anònim said...

bé, tonir, millor que hagis treballat en comptes d'anar a concerts de jazz (no com l'impresentable aquell que està a paris). Així no hauré de treure la tesi d'emergència del calaix. Et truco a les 5 del matí d'acord?

11:14  
Anonymous Anònim said...

Hola Toni! Soc la teva cosina política...es a dir, la Silvia, la cosina d la Rakel.
Espero q no et molesti q t escrigui. Ho faig per dir-te q akets dias q stic d baixa, m'entretenc molt amb el teu bloc. Es molt divertit les coses q explikes. I ja q una no pot star allà......doncs ja ta bé.
Només 1 coseta:la prox.vegada q escriguis 1 bloc,si us plau q no sigui amb el fons negre, q em deixo la vistaaaaaaaa, i dsprés no veig res d res,jajajajaja.
Bé, pel demés tot molt maco.Segueix escribint q m'entreté molt. Petons!!!!!

20:32  
Blogger dt said...

Hola Silvia, no em molesta que m'escriguis, al contrari, m'agrada :) jejeje. Sorry pel color negre :$
Espero que et recuperis aviat. Petons!!!

05:03  
Anonymous Anònim said...

.. Seldom.. It is possible to tell, this :) exception to the rules

08:16  
Anonymous Anònim said...

It seems to me, you are right

11:01  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home